1. Χρησιμοποιούμε καθαρό βάζο. Τοποθετούμε στο εσωτερικό του
μια κουταλιά σούπας σπόρους κεφίρ για ένα ή δύο ποτήρια
φρέσκου (ή παστεριωμένο) αγελαδινού ή κατσικίσιου γάλακτος ή
άλλου φυσικού υγρού όπως νερό, χυμό φρούτων ή βότανων (πχ
χαμομήλι φασκόμηλο κ.α). (Προσοχή: Αποφύγετε τα συμπυκνωμένα
γάλατα). Από πάνω κλείνουμε το βάζο με τούλι ή καπάκι.
2. Περιμένουμε από 12 εως 26 ώρες σε δροσερό περιβάλλον
δωματίου ή στο ψυγείο ως 30 ώρες για τους καλοκαιρινούς
μήνες του έτους (ή 12 ώρες εκτός ψυγείου και 12 ώρες εντός).
Η όψη του γάλακτος μετά τη ζύμωση θα είναι όπως του
γιαουρτιού και αραιότερο. Ανακατεύω το περιεχόμενο
τουλάχιστον μια φορά κατά τη ζύμωση με ένα πλαστικό
κουτάλι.
3. Σουρώνουμε με πλαστικό σουρωτήρι σε (γυάλινο ή πλαστικό)
μπολ ή ποτήρι. Το παρασκεύασμα το πίνουμε ή το αποθηκεύουμε
σε καθαρό μπουκάλι εως τρεις ημέρες εντός ψυγείου.
4. Επαναλαμβάνουμε τα παραπάνω κάθε φορά που επιθυμούμε να
το παρασκευάσουμε.
5. Είναι σημαντικό να αφαιρούμε σπόρους κεφίρ από το
παρασκεύασμα μας και να διατηρούμε την σωστή δοσολογία
σπόρων – γάλακτος ώστε το παρασκεύασμα να είναι εύγευστο.
Όπως όλοι οι μύκητες έτσι και αυτός αναπαράγεται ταχύτατα.
Τους σπόρους που θα βγάλουμε μπορούμε να τους τοποθετήσουμε
για φύλαξη σε σακουλάκια τροφίμων στην κατάψυξη μας, καθώς
αυτοί ενεργοποιούνται εύκολα μετά από το ξεπάγωμα (μετά από
5 ώρες περίπου και χρησιμοποιούνται πάλι, η πλήρης απόδοση
του έρχεται μετά από περίπου ένα εικοσιτετράωρο).
Υ.Γ.:
Προσοχή οι σπόροι όταν ξεπλένονται δεν πρέπει να στύβονται.
Προτιμότερο όλων να μην ξεπλένονται . Αποφύγετε
μεταλλικά μπολ για την παρασκευή Κεφίρ γιατί
αλλοιώνετε ο μύκητας.
Μην ξεπεράσετε τον χρόνο παρασκευής και την αναλογία μύκητα
– γάλα για να μην ξινίσει υπερβολικά το Κεφίρ σας.
Μπορούμε στο παρασκεύασμα να βάλουμε μέλι, αποξηραμένα
φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα) ή δημητριακά. Ο υγιής μύκητας είναι
λευκού χρώματος ενώ ο αλλοιωμένος αποχρωματίζετε σε καφέ.
Προτείνω για την Παρασκευή ζυμώματος Κεφίρ, το κατσικίσιο
γάλα το οποίο είναι ποιοτικότερο και θρεπτικότερο του
αγελαδινού
>>Διατροφή φιλοσόφου Περιπατητή
>>